Co jeść, aby jak najdłużej zachować młodość?
Kategoria: Bez kategorii Data: 9 mar. 2016Każdy z nas chciałby cieszyć się zdrowiem i nieskazitelnym wyglądem przez wiele lat. Umożliwi nam to Dieta anty-aging ! Dieta ta nakazuje przyłożyć większą wagę do produktów, które spożywamy. Nie chodzi o to, aby ograniczać jedzenie do minimum, bo w ten sposób tylko osłabimy swój organizm. Należy w sposób racjonalny łączyć pełnowartościowe produkty i nie zapominać o aktywności fizycznej. To co jemy ma ogromny wpływ ma kondycję skóry i stan zdrowia. Jeżeli zależy Ci na młodym wyglądzie pamiętaj – antyoksydanty i izoflawony to Twoi sprzymierzeńcy. Brzmi tajemniczo?
Antyoksydanty to przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki czyli cząsteczki odpowiedzialne za niszczenie komórek (a to przyczyna starzenia organizmu). Wprowadzając je do swojej diety, będziesz cieszyć się jędrną skórą, gdyż są one niezbędne w procesie syntezy kolagenu.
Moc odmładzania ma wiele produktów spożywczych np.:
Produkty zbożowe: chleb pełnoziarnisty, razowy, kasza gryczana, kiełki pszenicy, makaron razowy, musli bez cukru, płatki owsiane, ryż brązowy, zarodki pszenne.
Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cebula, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta, marchew, szpinak, oliwki, papryka, pietruszka, pomidory, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, ziemniaki.
Owoce: awokado, banany, cytryny, figi, grejpfruty, jabłka, jagody, kiwi, morele, pomarańcze, czarne porzeczki, truskawki, winogrona, wiśnie.
Orzechy i pestki: migdały, słonecznik, orzechy brazylijskie, laskowe, nerkowca, włoskie, pestki dyni, siemię lniane.
Produkty białkowe: fasola, groch, jaja, jogurt, kefir, kurczak, łosoś, morszczuk, mintaj, pstrąg, soczewica, soja, sola, śledź, tofu, tuńczyk, wątróbka cielęca lub drobiowa.
Napoje: herbata zielona, kakao, mleko sojowe, naturalne soki warzywne i owocowe, napar ze skrzypu, woda mineralna niegazowana.
W Diecie anty-aging istotny jest też sposób przygotowywania potraw. Należy gotować na parze, dusić, natomiast unikać grillowania i smażenia na niezdrowych tłuszczach. No właśnie, tłuszcze- jakie wybierać? Tłoczone na zimno – Oleje Kaszubskie – bo zwierają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm nie produkuje. Dlatego należy je dostarczać z pożywieniem. Do smażenia idealny jest olej rzepakowy tłoczony na zimno „Oliwia Kaszubska”, bądź olej kokosowy. Natomiast, na surowo używajmy oleju lnianego tłoczonego na zimno (ma idealny stosunek kwasów omega 3 do omega 6). Warto go stosować do sałatek, dresingów i sosów, a także pić na czczo łyżkę stołową dziennie.
Stosując Oleje Kaszubskie w codziennej diecie, pomagamy sobie zachować młodość przez wiele lat!