Jakie korzyści daje stosowanie oleju rzepakowego w codziennej diecie?
Kategoria: Bez kategorii Data: 29 Feb. 2016
Olej rzepakowy pomoże nam utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi dzięki odpowiedniej zawartości kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3 w niemalże idealnej proporcji 2:1 oraz jednonienasyconego kwasu oleinowego. Dla porównania w oleju sojowym stosunek ten wynosi 7:1, w oliwie 10:1, w oleju słonecznikowym 126:1. Zachowując prawidłowe proporcje omega 3 i omega 6 w naszej diecie zwiększamy szansę na zachowanie równowagi fizjologicznej w naszym organizmie. Kwasy te potrzebne są człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania berek, układu krwionośnego i dla dobrej kondycji skóry.w związku z tym, że nasz organizm sam nie wytwarza kwasów omega 6 i omega 3 musimy dbać o to, by dostarczyć je z pożywieniem. Idealnym rozwiązaniem jest stosowanie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.