Fitosterole a cholesterol
Kategoria: Bez kategorii Data: 9 gru. 2015Media zarzucają nas hasłami: fitosterole w walce z chlesterolem?., fitosterole a miażdżyca? fitosterole bilogiczne przeciwutleniacze?
Dlatego najwyższy czas poświecic im więcej uwagi także na tym blogu.
Są to sterole roślinne, które wchodzą w skład błon komórkowych niektórych roślin oleistych, w tym również rzepaku i lnu. Jak sama nazwa wskazuje należy ich szukać tylko i wyłącznie w produktach roślinnych. Do steroli roslinnych zaliczymy ponad 40 związków w tym: sitasterol, kampesterol, beta-sitosterol i stigmasterol. Według opublikowanego przez Dorotę Derewiak oraz Miczysława Obiedzinskiego artykułu w czasopiśmie ?Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.? Olej rzepakowy zawiera około 700 mg różnego rodzaju fitosteroli w 100 g. W tym: 370 mg sitosterolu, 270 mg kampesterolu, 70 mg brassikasterolu oraz 2 mg stigmasterolu. Fitosterol swoją budową przypomina cholesterol (znajdujący się w produktach pochodzenia zwierzęcego), lecz w przeciwieństwie do niego mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. To właśnie dzięki swojej budowie fitosterole blokują wchłanianie cholesterolu w jelitach, łącząc się z receptorami komórek jelitowych i tym samym wypierając cholesterol. Większość cholesterolu zostaje wydalona z Naszego organizmu, zmniejsza się także jego stężenie we krwi. Natomiast połączone z receptorami komórek jelitowych fitosterole są wchłaniane w bardzo małej ilości (0,1% – 5%), przy tym nie powodując żadnych nieprzyjemnych konsekwencji. Możemy to zilustrować wyobrażając sobie parking, gdzie miejsca parkingowe to receptory odpowiedzialne za wchłanianie cholesterolu w jelitach, jeżeli ustawimy na nich samochody koloru zielonego (tu fitosterole) to inne auta (cholesterol) muszą opuścić parking, gdyż nie ma już dla nich miejsca.
Poza zmniejszeniem stężenia cholesterolu całkowitego, spożycie fitosteroli wpływa również korzystnie na tzw. profil lipidów, powodując zmniejszenie ilości „złego cholesterolu” we krwi. Zwiększając spożywanie fitosteroli zmniejszamy poziom ?złego cholesterolu? (frakcja LDL) w Naszym organizmie, co powoduje ograniczenie chorób układu sercowo- naczyniowego. Fitosterole działają także jako biologiczne przeciwutleniacze. Należą do substancji bioaktywnych, a żywność wzbogaconą o takie składniki nazywamy żywnością funkcjonalną.
Właściwa dawka steroli roślinnych wynosi około 2000 mg na dobę nie powinna jednak przekraczać 3000 mg. Natomiast średnie spożycie w większości krajów europejskich wynosi poniżej 200 – 300 mg. Zauważono, że przy dostarczeniu około 1500 mg -2400 mg fitosteroli dziennie przez okres około 3-4 tygodni możemy liczyć na trwałe obniżenie cholesterolu o około 7-10 %. Powinno się to przełożyć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca aż o 20%!
Należy pamiętać, ze produkty wzbogacane w sterole powinno się spożywać jako uzupełnienie racjonalnej diety bogatej w warzywa i owoce.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno, jak i Olej lniany zimnotłoczony to prawdziwi wybawcy dla układu krążenia. Fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe usuwają z organizmu nadmiar złego cholesterolu LDL, jednocześnie podnoszą poziom dobrego HDL. Ponadto kwasy tłuszczowe wpływają na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego, zmniejszając ryzyko nadciśnienia, miażdżycy i chorób serca.