O co chodzi z tymi kwasami tłuszczowymi?
Kategoria: Bez kategorii Data: 31 mar. 2016
Tłuszcze są źródłem energii oraz dostarczają niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT.
Niezbędne kwasy tłuszczowe to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie mogą zostać zsyntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane z dietą. Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a nienasycone kwasy tłuszczowe 6-10% spożycia tłuszczów. Kwasy tłuszczowe Omega-6 dostarczamy spożywając mięso oraz inne produkty, dlatego nie musimy się obawiać o jego niedobór w przeciwieństwie do Omega-3, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Pierwszymi objawami niedoboru kwasów Omega-3 są przede wszystkim:
zmęczenie, podatność na emocje, infekcje, brak koncentracji, pamięci, niewłaściwa przemiana materii.
Kwasy tłuszczowe Omega 3:
- Wykazują działanie przeciwzakrzepowe, obniżają nawet o 30% śmiertelność z powodu chorób układu krążenia. Dzięki nim cholesterol jest wydalamy z żółcią. Poprawiają również krążenie krwi, w tym krążenie w naczyniach krwionośnych głowy, co może łagodzić bóle migrenowe.
- Korzystnie wpływają na profilaktykę oraz przebieg chorób zaplnych przewodu pokarmowego. Wspomagają procesy trawienne, co może zapobiegać tworzeniu się cholesterolowych kamieni żółciowych.
- To jeden z kluczowych składników diety wspomagającej odchudzanie. U osób systematycznie spożywających zalecaną dawkę kwasów omega-3 stwierdza się ubytek masy ciałą i zmniejszenie wskaźnika BMI. Kwasy omega-3 wywierają hamujący wpływ na tworzenie tkanki tłuszczowej a także aktywnie mobilizują jej rozpad.
- Wykazują wiele korzystnych efektów w profilaktyce i leczeniu różnorodnych schorzeń neuropsychiatrycznych: autyzmu, schizofrenii, stanów lękowych, zaburzeń snu, alkoholizmu, demencji, depresji. U chorych z demencją stwierdzono niedobory DHA zaróno w mózgu, jak i w surowicy krwi.
- Suplementacjia kwasami tłuszczowymi może także zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2.
- Preparaty z kwasami tłuszczowymi są coraz chętniej wykorzystywane w leczniu przewlekłych stanów zapalnych i chorób reumatoidalnych ze wzgędu na swoje włąściwości przeciwzapalne i pzreciwbólowe.
- Łagodzą reakcje immuno-logiczne organizmu, objawy astmy u dzieci i dorosłych. Istnieje rónież coraz więcej doniesień o ich udziale w profilaktyce i hamowaniu rozwoju chorób alergicznych.
- Sprawiają, że nasza skóra ma kwaśny odczyn, który jest zabójczy dla bakterii. Niedobór NNKT jest związany z wystęowaniem różnego rodzaju chorób skóry, w tym egzemy, łuszczycy oraz atopowego zapalenia skóry.
- Kwasy omega-3 są skłądnikiem siatkówki oka. Ich niedobór w diecie matki grozi retinopatią wcześniaków(schorzenie to może nawet prowadzić do całkowitej utraty wzroku). Dzieci, które mają niedobór tych kwasów, z reguły są podatniejsze na wady wzroku i gorzej widzą. Niedobór kwasów omega-3 w starszym wieku może być powodem zwyrodnienia plamki żółtej. Jest ono najczęstszą przyczyną utraty wzroku u dorosłych.
- Kwasy omega 3 wydłuża czas trwania ciąży, zapobiega przedwczesnemu porodowi i wpływa na zwiększenie masy urodzeniowej dziecka.
- Zauważono, że w krajach, w których w diecie występuje niska zawartość NNKT, ryzyko rozwoju depresji poporodowej wieloktotnie wzrasta w porównaniu z krajami, w których spożycie produktów zwierających NNKT jest wysokie.
- Korzystnie działąją na organizm mężczyzny. Stosowany jest pomocniczo przy leczeniu bezpłodności i w schorzeniach prostaty.
- Korzystnie wpływają na cykl miesiączkowy, regulując proporcje hormownów w organizmie. Łagodzą objawy menopauzy i wspomaga czynności macicy, przez co może być stosowany w leczeniu bezpłodności.
Zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe wzrasta wraz z wiekiem, proporcjonalnie do masy ciała.