Wielkanoc tuż tuż….
Kategoria: Bez kategorii Data: 18 mar. 2016
Święta Wielkanocne to jeden z najważniejszych wydarzeń Kościoła katolickiego. Dla większości Polaków to doskonały czas na spotkania z rodziną i znajomymi przy stole. W Polskim zwyczaju, po porannej rezurekcji rodzina zasiada do uroczystego śniadania wielkanocnego. Rozpoczyna się ono składaniem życzeń i dzieleniem się święconką z koszyczka. Na stołach znajdują się jaka (symbol nowego życia ), wędliny, wielkanocne wypieki.
Regionalne ciekawostki
Pogrzeb żuru i śledzia to dawny ludowy zwyczaj wielkanocny. Pożywienie wielkopostne najczęściej ograniczało się do żuru i śledzi. Nie jedzono nie tylko mięsa i tłuszczów roślinnych, ale również nabiału i cukru. Kiedy więc Wielki Post dobiegał końca, tradycją w Wielki Piątek wieczorem lub w Wielką Sobotę rano był tzw. pogrzeb żuru i śledzia. Wynoszeniu z domu śledzia i żuru towarzyszyły żartobliwe przyśpiewki i okrzyki. śledzia, wyciętego z drewna lub tektury, wiązano na grubym powrozie i na wierzbie wieszano nad drogą. Była to symboliczna kara dla powieszonego za sześciotygodniowy post. Natomiast garnek z żurem zakopywano poza wsią. W krakowskiem dodatkowo zakopywano garnek z popiołem, co oznaczało koniec pokuty.
Na Podhalu w Wielki Piątek robiono masło do święcenia. Część zjadano w świąteczną Niedzielę, część zostawiano na następny rok i używano, gdy ktoś zachorował.
Górale mieli również zwyczaj jedzenia święceliny ze wspólnej miski, czasem jedną łyżką, na znak miłości w rodzinie.
W Wielkopolsce i na Kujawach wielkanocne śniadanie zaczynało się od zjedzenia chrzanu i wzajemnego przypijania wódką na zdrowie. Dziś zwyczaj zanika, a chrzan jest tylko dodatkiem do mięs.
Na Kurpiach tradycyjnymi wielkanocnymi potrawami są rejbaki i kiszki ziemniaczane. Pija się tam piwo kozicowe, czyli bezalkoholowy napój z dodatkiem jałowca. Na obiad podawana jest zupa grzybowa z prosninek oraz gęś pieczona z dodatkiem kaszy gryczanej i klusek. Kurpie słyną też z pieczywa, a ich szczególną odmianą są świąteczne byśki, czyli pieczywo w kształcie zwierząt.
Na Mazurach zaś nie jedzono mięsa na śniadanie wielkanocne. Serwowano tam masło, jaja, sery i ciasto zwane kuchem. W bogatszych domach pieczono babki piaskowe, kruche ciasteczka (begielki) oraz słone ciastka w kształcie ptaków.
Zobacz na naszej stronie w „Przepisach” do jakich dań wielkanocnych proponujemy wykorzystać nasze oleje.