OLEJ LNIANY- TAKI ZDROWY A NIEDOCENIANY
Kategoria: Bez kategorii Data: 28 wrz. 2015Olej lniany jest ważnym lecz niedocenianym składnikiem naszej diety. Już starożytnin Egipcjanie wykorzystywali go w celach leczniczych i zdrowotnych. Kobiety używały go do pielęgnacji skóry i włosów, a mężczyźni cenili jego właściwości wzmacniające. Len zawiera cały wachlarz cennych składników wpływających na funkcjonowanie układu krążenia, układu pokarmowego – działając osłonowo i pobudzając metabolizm, pomaga przy problemach skórnych a także wspomaga pracę mózgu.Badania dowodzą, że dzieci, których dieta była bogata w kwasy omega 3 mają lepsze wyniki w nauce i testach na inteligencję.
Pełne nasiona lnu są tłoczone na zimno, tak by zostały zachowane wszystkie wartości odżywcze i zdrowotne (witaminy, sterole roślinne, wielonienasycone kwasy Omega 3), a także aby olej zawarty w nasionach nie uległ utlenieniu. Olej stosowany jest do sałatek, sosów, marynat. Należy pamiętać, że oleju lnianego nie używa się do smażenia, gdyż podczas obróbki termicznej traci wszystkie cenne właściwości. Polecany szczególnie dla osób starszych i dzieci. Przyjmuje się, że optymalna dawka oleju lnianego spożywanego na zimno dla osoby dorosłej to ok. 2 – 6 łyżek dziennie. Olej lniany powinien być przechowywany w chłodnym i suchym pomieszczeniu, bez dostepu światła.